SENEGALIN HISTORIAN NUORIMMAKSI PRESIDENTIKSI NOUSEVA FAYE VAPAUTETTIIN VANKILASTA VAIN KYMMENEN PäIVää ENNEN VAALEJA

AFP

Länsiafrikkalaisen Senegalin historian nuorimmaksi presidentiksi nouseva 44-vuotias oppositiota edustava Bassirou Diomaye Faye on tavannut maan väistyvän presidentin Macky Sallin. Sall tapasi Fayen presidentinpalatsissa torstaina.

Afrikan unioni onnitteli Fayeta varhain perjantaina, ja komission puheenjohtaja Moussa Faki toivoi hänelle täyttä menestystä "ylevässä ja tärkeässä" tehtävässään.

Yleisesti rauhallisena pidetyssä Senegalissa nähtiin aiemmin tänä vuonna vakavia levottomuuksia, kun Sall ilmoitti siirtävänsä presidentinvaalit joulukuulle. Istuvan presidentin päätöstä siirtää vaaleja tulkittiin johtuvaksi pelosta, että presidentin puolue häviäisi vaalit.

Lopulta Sall kuitenkin ilmoitti, että vaalit järjestetään maaliskuussa. Myös maan perustuslakineuvosto otti kantaa asiaan aiemmin.

Tapaamisessa korostuivat nopea ja rauhanomainen vallanvaihto. Osapuolet keskustelivat tapaamisessa muun muassa maan tilanteesta ja virkaanastujaisseremoniasta.

Faye vapautettiin vankilasta vain kymmenen päivää ennen vaaleja samoin kuin toinen opposition johtava hahmo Ousmane Sonko. Sall tapasi torstaina kummatkin.

Hallituskoalition ehdokas jäi kauas taakse

Viikonlopun vaaleissa Faye sai ensimmäisen kierroksen äänistä noin 54 prosenttia, kun Sallin ja hallituskoalition tukema entinen pääministeri Amadou Ba jäi vain vajaaseen 36 prosenttiin.

Sallin kausi on päättymässä huhtikuun alussa.

Faye on luvannut tehdä selkeän pesäeron maan aiempaan hallintotapaan ja on muun muassa luvannut taistella korruptiota vastaan.

Presidentiksi valittu Faye ei ole koskaan aiemmin ollut vaaleilla valittavassa virassa. Hänestä on tulossa noin 18 miljoonan asukkaan maan viides presidentti.

Maan perustuslakineuvoston on mahdollista vahvistaa Fayen presidenttiys viikonloppuun mennessä. Oppositioehdokkaan historiallinen voitto Senegalissa sai vaaliviranomaisten vahvistuksen jo keskiviikkona.

2024-03-29T01:31:08Z dg43tfdfdgfd