KIM CHEOL-OK SOITTI JA KERTOI JOUTUVANSA TAKAISIN POHJOIS-KOREAAN – SEN JäLKEEN PERHE EI OLE KUULLUT HäNESTä MITääN

AFP

Pohjois-Koreasta paennut Kim Cheol-ok piti Kiinassa matalaa profiilia vuosikymmenten ajan, kunnes epäonnistunut yritys lähteä maasta johti palautukseen hänen synnyinmaahansa.

Nyt hän on yksi sadoista ihmisistä, jotka Kiina on kansalaisjärjestöjen mukaan palauttanut Pohjois-Koreaan viime kuukausien aikana. Järjestöjen mukaan palautettuja voi odottaa Pohjois-Koreassa vankeus, kidutus ja jopa kuolemantuomio.

Kim Cheol-okin perhe teki harvinaisen ja riskialttiin päätöksen tuomalla hänen tapauksensa julki sen jälkeen, kun nainen katosi viime vuonna.

Hätäisessä jäähyväispuhelussa lokakuussa Kim Cheol-ok kertoi joutuvansa takaisin Pohjois-Koreaan kahden tunnin kuluttua, ennen kuin lopetti puhelun, kertoo sisar Kim Kyu-li uutistoimisto AFP:lle. Sen jälkeen kukaan perheenjäsen ei ole saanut naiseen yhteyttä.

"Pohjois-Koreassa vankila on vaarallinen paikka"

Tuhansien pohjoiskorealaisten arvioidaan asuvan laittomasti Kiinan koillisosissa lähellä Pohjois-Korean rajaa. Kiina on ajoittain pidättänyt heitä, mutta karkotukset taukosivat, kun raja suljettiin koronapandemian vuoksi.

Pohjois-Korea pitää luvatonta rajan ylittämistä vakavana rikoksena ja sen uskotaan rankaisevan lain rikkojia ankarasti.

- Pohjois-Koreassa vankila on vaarallinen paikka, sanoo Kim Kyu-li, joka itse asuu Lontoossa.

- Paljon ihmisiä kuolee.

Kiina tai Pohjois-Korea eivät kumpikaan ole virallisesti tunnustaneet Kim Cheol-okin tapausta.

AFP on vahvistanut tarinan haastattelemalla tämän sisarta, karkotettujen puolesta kampanjoivaa lakimiestä sekä tapauksen tuntevaa kiinalaista lähdettä, joka seurausten pelossa puhui nimettömänä.

Kiinan ja Pohjois-Korean rajan auettua uudelleen AFP:n työryhmä matkusti alueelle.

Kiinan rajavalvonta esti toimittajia vierailemasta neljällä virallisella rajanylityspisteellä, sillä siihen olisi viranomaisten mukaan tarvittu erikoisluvat. Yksi rajanylityspaikoista on Nanping, josta rajan toisella puolella sijaitsevaan Musanin kaupunkiin Kim Cheol-okin uskotaan joutuneen palautetuksi.

Toimittajat näkivät rajan läheisyydessä Pohjois-Korean vartijoita vartiotorneissa sekä pohjoiskorealaisia viljelystöissä tai kuljettamassa puutavaraa. Jättimäinen propagandakyltti Pohjois-Korean puolella julisti "Maani on paras!".

Kiinan puolella olevissa ilmoituksissa puolestaan kiellettiin kommunikoimasta pohjoiskorealaisten kanssa ja varoitettiin ankarista rangaistuksista, joita laittomien siirtolaisten suojelemisesta tai salakuljettamisesta seuraa.

Sairastuminen ajoi lähtemään Kiinasta

Noin 40-vuotias Kim Cheol-ok ylitti rajan Kiinaan 1990-luvulla, jolloin Pohjois-Korea kärsi valtavasta nälänhädästä, hänen siskonsa kertoo.

Kim Cheol-ok myytiin avioliittoon paljon vanhemman kiinalaismiehen kanssa, jonka kanssa hän sai tyttären.

Cheol-ok eli vuosikausia lain kannalta epävarmassa tilanteessa. Viime vuonna sairastettu koronavirus kuitenkin sai naisen vakuuttuneeksi siitä, että hän tarvitsisi laillisen aseman ja terveydenhuoltoa, ja hän yritti paeta Kiinasta.

Viime vuoden huhtikuussa Kim Kyu-li palkkasi välittäjän auttamaan sisartaan tekemään 4 000 kilometrin matkan Vietnamiin. Kyu-li toivoi, että sisar voisi sieltä jatkaa matkaa Etelä-Koreaan, joka myöntää kansalaisuuden pohjoiskorealaisille. Etelä-Koreasta Cheol-ok pääsisi hänen luokseen Britanniaan.

Jälleennäkeminen ei kuitenkaan koskaan toteutunut.

- Tavallisesti, kun ihmiset pääsevät Vietnamiin, saamme viikon sisällä välittäjältä puhelun, jossa kerrotaan, että he ovat saapuneet turvallisesti, Kim Kyu-li sanoo.

- Mutta kymmenen päivän jälkeen uutisia ei ollut.

Poliisi pysäytti pakomatkan

Kim Kyu-lin ja kiinalaislähteen mukaan Kiinan poliisi pysäytti Kim Cheol-okin ja kaksi muuta pohjoiskorealaista tuntien sisällä kotoa lähtemisen jälkeen. Kim Cheol-ok vietti kuukausia korkean turvallisuuden pidätyskeskuksessa ränsistyneen kylän laitamilla lähellä Baishanin kaupunkia Jilinin maakunnassa.

Perheen mukaan heille ei kerrottu, oliko Cheol-okia vastaan nostettu syytettä, oliko hän ollut oikeudessa tai oliko häntä tuomittu. Perhe sai tuoda naiselle vaatteita ja rahaa keskukseen, mutta he eivät saaneet nähdä häntä.

Lokakuussa Cheol-ok pyysi vankilan virkamieheltä viimeistä puhelua, jossa hän kertoi perheelleen joutuvansa takaisin Pohjois-Koreaan, hänen siskonsa kertoo.

Eteläkorealaisen kansalaisjärjestön Transitional Justice Working Groupin (TJWG) mukaan Kim Cheol-ok oli yksi noin kuudestasadasta pohjoiskorealaisesta, joka karkotettiin Kiinasta lokakuussa 2023.

Järjestön arvion mukaan joulukuussa vangittuna oli 1 100 pohjoiskorealaista odottamassa palauttamista. AFP ei ole pystynyt riippumattomasti varmistamaan lukuja.

Pohjois-Korea tiukensi rajatoimia

Kymmeniätuhansia pohjoiskorealaisia on ylittänyt viime vuosikymmeninä rajan Kiinaan paremman elämän toivossa. Kiina pitää heitä laittomasti maassa olevina taloudellisina siirtolaisina, mikä pakottaa monet jatkamaan matkaa kolmansiin maihin löytääkseen turvallisen reitin Etelä-Koreaan.

Rajanylitykset ovat vähentyneet sen jälkeen, kun Kim Jong-un nousi valtaan reilu vuosikymmen sitten.

Pandemian aikana Pohjois-Korea tiukensi rajojaan ja otti käyttöön toimintaperiaatteen, jossa raja-alueella luvattomasti liikkuvat ammutaan varoittamatta, kertoo Etelä-Koreassa toimiva, Pohjois-Koreaan keskittyvä NK News.

Siinä missä vuonna 2009 lähes 3 000 pohjoiskorealaista ylitti rajan etelän puolelle, viime vuonna heitä oli vain 196, kertoo Etelä-Korean yhdistymisministeriö.

Pakojen määrä romahti lähes nollaan sen jälkeen, kun korona-ajan tarkastukset otettiin käyttöön vuonna 2020, sanoo Liberty in North Korea -järjestön Etelä-Korean maajohtaja Sokeel Park.

Kiinasta pois päässeet olivat todennäköisesti siellä jo ennen pandemiaa, hän sanoo ja lisää, että lisää karkotuksia on odotettavissa.

"Taistelen siinä toivossa, että hän on edelleen elossa"

Kiina ja Pohjois-Korea ovat pitkäaikaisia liittolaisia ja ovat tehostaneet diplomatiaa viime kuukausina. Kiinan ulkoministeriön mukaan se "käsittelee asianmukaisesti" ihmiset, jotka "muuttavat Kiinaan laittomasti taloudellisista syistä".

Pohjois-Korean suurlähetystö Kiinassa ei vastannut AFP:n kommenttipyyntöön.

Lontoossa Kim Kyu-li on huolissaan sisarensa kohtalosta.

- Taistelen siinä toivossa, että hän on edelleen elossa, hän sanoo.

- Kuten hän selviytyi Kiinassa nuorena, toivon, että hän selviytyy myös Pohjois-Koreassa.

2024-05-02T11:29:52Z dg43tfdfdgfd