ECUADORILAISET PUOLSIVAT KANSANääNESTYKSESSä RIKOLLISPOMOJEN LUOVUTUKSIA YHDYSVALTOIHIN

AFP

Järjestäytyneestä rikollisuudesta etsintäkuulutettujen Ecuadorin kansalaisten luovuttaminen Yhdysvaltoihin on hyväksytty kansanäänestyksessä Ecuadorissa.

Maan vaalilautakunta kertoo äänten pikalaskennan perusteella, että enemmistö oli selkeä. Noin 65 prosenttia sunnuntaina äänestäneistä kannatti luovuttamisia ja 25 prosenttia oli niitä vastaan.

Uudistus vaatisi voimaan tullakseen perustuslakimuutoksen. Ecuador seuraisi Kolumbian ja Meksikon jalanjäljissä, jos luovutukset ulkomaille mahdollistettaisiin.

Luovutusten puolesta äänestänyt Mauricio Lopez, 36, perusteli luovutuksia niiden pelotevaikutteella.

- Ajatuksena on, että rikolliset pelkäävät enemmän, se on ankarampi tapa rangaista heitä, Lopez kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Presidentti Daniel Noboa on ylistänyt sunnuntaina pidetyn kansanäänestyksen alustavia tuloksia. Presidentti on pyrkinyt ajamaan läpi entistä kovempia toimia järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan.

- Olemme puolustaneet maatamme. Nyt meillä on enemmän työkaluja, joilla taistella rikollisuutta vastaan ja palauttaa rauha ecuadorilaisille perheille, Noboa sanoi.

Kansanäänestyksessä äänestettiin myös kovemmista rangaistuksista terrorismista ja huumekaupasta, tiukemmista aselaeista ja viranomaisten luvasta käyttää asevoimia taistelussa rikollisuutta vastaan.

Ecuadorin 17,7 miljoonasta asukkaasta 13,6 miljoonalla oli äänioikeus sunnuntain kansanäänestyksessä.

Sotatila huumejengejä vastaan

Ennen rauhallisena tunnettu eteläamerikkalainen maa on viime aikoina kärsinyt rikosten ja väkivallan aallosta. Tämän katsotaan olevan yhteydessä huumekauppaa käyviin liigoihin, jotka kuljettavat Ecuadorin satamien kautta huumeita Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan.

Presidentti Noboa julisti maahan tammikuussa sisäisen sotatilan huumejengejä vastaan.

Rikollisjengit ovat siepanneet kymmeniä ihmisiä, muun muassa poliiseja ja vanginvartijoita, avanneet tulen tv-studiossa kesken lähetyksen ja kaapanneet vallan maan vankiloissa.

Henkirikosten määrä on noussut valtavasti, ja viime vuonna 100 000:ta asukasta kohti tapettiin 43 ihmistä, mikä on yksi maailman korkeimmista luvuista. Vielä vuonna 2018 henkirikoksissa kuolleiden määrä oli kuusi sataatuhatta asukasta kohti. Suomessa vastaava lukema jää alle kahteen.

Vankiloissa on kolmen vuoden aikana tapettu yli 460 vankia jengien keskinäisissä välienselvittelyissä. Kymmenkunta poliitikkoa on surmattu viime vuoden tammikuun jälkeen, heidän joukossaan presidenttiehdokas Fernando Villavicencio, joka ammuttiin viime kesänä kampanjatilaisuuden yhteydessä.

Jopa 13 tunnin sähkökatkoja

Väkivalta ei ole Ecuadorin ainoa ongelma tällä hetkellä. Maassa on tällä viikolla ollut jopa 13 tunnin mittaisia sähkökatkoja, kun kuivuus on haitannut vesivoiman tuotantoa vakavasti.

Hallitus on määrännyt osan työntekijöistä pysymään kahden päivän ajan kotona, jotta sähköpulaa saataisiin lievennettyä.

Presidentti Noboan mukaan sähkökatkot johtuvat sabotaasista, mutta hän ei ole nimennyt epäiltyjä.

2024-04-22T06:40:53Z dg43tfdfdgfd