ARIZONAN KUVERNööRI ALLEKIRJOITTI LAIN 1800-LUVULTA PERäISIN OLLEEN ABORTTILAIN KUMOAMISEKSI

AFP

Yhdysvalloissa Arizonan demokraattikuvernööri Katie Hobbs allekirjoitti torstaina lain 1800-luvulta peräisin olleen aborttilain kumoamiseksi. Osavaltion edustajainhuone äänesti tiukan aborttilain kumoamisen puolesta viime viikolla ja senaatti keskiviikkona.

- Olen ylpeä voidessani allekirjoittaa tämän lain ja tarjota hetken helpotusta arizonalaisille, sanoi Hobbs torstaina paikallista aikaa videopalvelu Youtubessa julkaistulla videolla.

- Teen kaikkeni suojellakseni lisääntymisoikeuksiamme, koska luotan naisten tekevän heille parhaat päätökset, ja tiedän, etteivät poliitikot kuulu lääkärin vastaanotolle, Hobbs lisäsi.

Washington Postin mukaan kumoamismenettelyn voimaan astumisessa voi mennä vielä kuukausiakin. Oikeusministerin kanslian viestintäjohtajan mukaan tiukka aborttilaki voikin tulla voimaan joksikin aikaa tulevana kesänä.

Arizonan korkein oikeus päätti viime kuussa, että laille ei ole estettä. Arizona oli tuomioistuimen mukaan aiemmin tukeutunut aborttioikeuden liittovaltion tasolla turvanneeseen Roe vastaan Wade -päätökseen, jonka Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi vuoden 2022 kesällä.

Arizonan erittäin tiukan aborttilain on ollut määrä tulla voimaan kesäkuussa.

Hobbs toivoo lakia lykättävän

Ainakin kuvernööri Hobbs sekä seksuaaliterveysjärjestö Planned Parenthood ovat kuitenkin vedonneet Arizonan korkeimpaan oikeuteen, että se viivästyttäisi vuoden 1864 lain täytäntöönpanoa.

Laki kieltää aborttien teon vankilarangaistuksen uhalla, eikä salli poikkeuksia esimerkiksi raiskaus- tai insestitapauksissa. Se kirjoitettiin aikana, jolloin Arizona ei ollut Yhdysvaltain osavaltio eikä naisilla ollut äänioikeutta.

Osavaltion oikeusministeri, demokraatti Kris Mayes on lisäksi sanonut, ettei hän antaisi ketään vastaan nostettavan syytettä kyseisen lain pohjalta.

Kun kumoamismenettely vihdoin pääsee astumaan voimaan, vuoden 2022 asetuksesta tullee vallitseva aborttilaki Arizonassa. Kyseinen asetus kieltää raskaudenkeskeytykset 15. raskausviikon jälkeen.

2024-05-03T04:32:36Z dg43tfdfdgfd