SEURAAVAKSI EU-KOMISSAARIKSI VäLäYTELTY HENNA VIRKKUNEN: PITää HARKITA VAKAVASTI

Sanna Raita-aho

Pääministeripuolue kokoomuksen on nimitettävä pian Suomen seuraava EU-komissaari.

STT:n tietojen mukaan Suomen komissaarin ensi kaudelle nimittävän kokoomuksen ehtona on, että komissaariehdokkaan tulee olla ehdolla eurovaaleissa. Kukaan kokoomuksen nykyisistä ministereistä ei ole osoittanut kiinnostusta vaaleihin osallistumiseen, mikä rajaa heidät pois ehdokkaiden joukosta.

Siksi ei olisi yllätys, jos pääministeri Petteri Orpon (kok.) valinta komissaariksi olisi kolmannelle europarlamenttikaudelle tähtäävä Henna Virkkunen. EU-kokemuksen lisäksi Virkkusen etuna pidetään myös hänen moninkertaista ministerikokemustaan, joka on tuonut kokemusta myös Euroopan unionin neuvostossa työskentelystä.

STT:n tietojen mukaan myös Orpon ja Virkkusen pitkää yhteistyösuhdetta pidetään kisassa etuna.

Virkkunen itse sanoo STT:lle, että hän voi harkita asiaa vakavasti, jos mahdollisuus komissaarin tehtäviin tulee.

- Komissaarin tehtävä on hyvin merkittävä tehtävä. Itse olen kiinnostunut tehtävistä, missä voi vaikuttaa EU:n tulevaisuuteen. Jos tällainen kysymys tulee eteen, niin totta kai sitä pitää vakavasti harkita.

Mikä salkku kiinnostaisi erityisesti, jos komissaariksi nousisit?

Virkkunen ei halua spekuloida asiaa komissaariksi nousevan kannalta. Sen sijaan hän haluaa pohtia, mikä olisi Suomen kannalta hyödyllinen salkku.

- Siltä kannalta ajattelen, että tärkeitä asioita olisivat EU:n strateginen kilpailukyky, Euroopan kokonaisturvallisuuden parantaminen ja kolmantena puhtaan siirtymän vauhdittaminen.

Nämä ovat olleet myös Suomen hallituksen EU-politiikan prioriteetteja, mutta myös asioita, joihin Virkkunen on itse meppinä erityisesti profiloitunut.

- Mielestäni ne ovat todella hyvät kärjet. Suomelle olisi tietenkin hyvä, jos Suomesta nimetty komissaari olisi niitä valmistelemassa.

Komission kollegioon kuuluu 27 komissaaria eli yksi jokaisesta EU-maasta. Komissaarit muodostavat komission poliittisen johdon. Heidän toimikautensa kestää viisi vuotta. Komissaarit valitaan EU-vaalien jälkeen.

Kesäkuun EU-vaaleissa istuvista kokoomusmepeistä jatkoa hakee Virkkusen lisäksi Sirpa Pietikäinen. STT:n tietojen mukaan Pietikäisen asemia komissaarikisassa on heikentänyt hänen asemoitumisensa puolueen kanssa eri linjoille monissa poliittisissa kysymyksissä ja Virkkusta vähäisempi ministerikokemus.

Kokoomuksen kolmas meppi Petri Sarvamaa ei ole ehdolla, koska hän siirtyy Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen.

Julkisesti Virkkusta komissaariksi ovat asettuneet tukemaan jo varapuhemies Paula Risikko ja Keski-Suomen kokoomus.

Yhteistä EU-politiikkaa osaajien houkutteluun

Virkkunen painottaa kuitenkin tällä hetkellä keskittyvänsä ennen kaikkea EU-vaaleihin. Tulevia vaaleja on nimitetty historiallisen tärkeiksi.

Virkkusen mukaan tulevalla EU-kaudella keskeistä on kokonaisturvallisuuden ja talouden vahvistaminen.

- Siihen liittyy sotilaallinen varautuminen, mutta myös kriittisen infrastruktuurin turvaaminen ja hybridioperaatioihin, kuten välineellistettyyn maahanmuuttoon, varautuminen.

EU äänestää vielä ennen parlamenttikauden päättymistä vuosia valmistellusta maahanmuuttopaketista. Paketissa on mukana rajamenettely, seulonta-asetus ja kriisipykälät, eli se tarjoaa entistä parempia keinoja välineellistetyn maahanmuuton torjuntaan.

- Mutta tarjoaako tarpeeksi? Sitä joudutaan arvioimaan, jos ilmiö tästä merkittävästi vielä laajenee. Uskon, että tämä (välineellistetty maahanmuutto) on teema, jota pitää jatkaa tulevalla kaudella, Virkkunen sanoo.

Hänen mukaansa on syytä keskustella myös siitä, miten Eurooppaan saadaan houkuteltua lisää työperäistä maahanmuuttoa.

Virkkusen mukaan työvoiman houkuttelussa EU-alueelle tarvitaan enemmän yhteistä eurooppalaista politiikkaa. Nyt asia on jokaisen jäsenmaan omalla vastuulla.

Myös taloudellinen turvallisuus on tulevan kauden keskeinen teema. Isona kysymyksenä on se, miten Eurooppa pärjää kilpailussa investoinneista ja työvoimasta. Samalla on varmistettava, ettei EU jää riippuvaiseksi ulkopuolisista toimijoista millään strategisella osa-alueella, kuten raaka-aineista.

- Kilpailu on kiristynyt erittäin paljon sekä Yhdysvaltojen että Kiinan kanssa. Keskeinen kysymys on myös se, kuka hallitsee tulevaisuuden teknologioita, kuten esimerkiksi tekoälyä ja kvanttilaskentaa.

Virkkunen huomauttaa, että Euroopan taloutta, arvoja ja turvallisuutta haastetaan nyt useista suunnista. Niitä on hänen mukaansa puolustettava.

- Maailmassa käydään todella kovaa kamppailua vallasta. Sitä käydään sodan kautta, mutta myös raaka-aineista ja teknologioista ja ihmisten mielistä.

Puolustuskomissaarin nimitys "selvä asia"

Osana puolustuksen vahvistamista EU:n on katsottu ensi kaudella tarvitsevan erillisen puolustuskomissaarin tehtävän. Se ei kuitenkaan ole STT:n tietojen mukaan Suomen ykkösvaihtoehto komissaarisalkkuja tavoitellessa.

Virkkunen sanoo pitävänsä varsin selvänä, että puolustuskomissaari nimitetään.

Käytännössä puolustuskomissaari ottaisi harteilleen nykyisen sisämarkkinoista vastaavan komissaarin salkun osan. Mitään varsinaisia uusia valtuuksia puolustuskomissaari ei siis ole saamassa.

- Meillä on kuitenkin niin isot kehitystarpeet puolustuksen alueella, että on hyvä, että puolustus eriytetään omaksi tehtäväkseen, Virkkunen sanoo.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on selkeyttänyt Naton ja EU:n välistä jakoa puolustuksessa. EU:n rooliksi on noussut nimenomaan puolustusteollisuuden vahvistaminen. Tällöin myös komissaarin tehtävä keskittyisi siihen, että puolustusteollisuus saadaan kilpailukykyiseksi, Virkkunen sanoo.

Tuki Ukrainalle tuskin vaarassa

EU-vaaligallupit ovat osoittaneet, että laitaoikeistolaiset ja EU-kriittiset puolueet ovat nousussa Euroopassa. Esimerkiksi parlamentin puhemies Roberta Metsola kehotti Helsingin Sanomissa EU-myönteisiä puolueita tekemään tiiviimpää yhteistyötä ensi kaudella, jotta EU:n päätöksenteko ei halvaantuisi.

- Tälläkin kaudella EU-myönteiset puolueet ovat tehneet yhteistyötä. Gallupit näyttävät nyt, että EU-kriittiset puolueet menestyvät, mutta parlamentin suurin enemmistö tulee silti olemaan EU-myönteisillä voimilla, Virkkunen sanoo.

EU-kriittisten puolueiden joukossa on myös tahoja, jotka suhtautuvat Venäjään myönteisesti. Virkkunen ei kuitenkaan usko, että Ukrainalle annettava tuki olisi parlamentissa vaarassa.

- Meillä on nytkin "Putinin ystäviä" parlamentissa, sekä äärioikeistolaisissa että -vasemmistolaisissa ryhmissä. Ylivoimainen enemmistö kuitenkin tukee hyvin voimakkaasti Ukrainaa.

Jäsenmaiden hallitusten tasolla asia on taas ollut kinkkisempi. Unkari on jo ollut vastarinnankiiskenä useissa Ukrainaa koskevissa päätöksissä. Huolen aiheeksi on noussut myös Slovakian uusi hallitus, joka on kuitenkin tähän asti toiminut vaalipuheitaan maltillisemmin.

"Ennallistamisasetuksen voisi hyväksyä"

Tulevaa parlamenttikautta on vielä jäljellä. Jumissa on tällä hetkellä esimerkiksi paljon puhuttanut ennallistamisasetus.

Suomi ja muutamat muut maat ovat asettuneet vastustamaan ennallistamisasetusta, joka on nyt vedetty pois pöydältä. On hyvin epävarmaa, saadaanko luontokadon ehkäisemiseksi laadittua asetusta enää maaliin tällä EU-kaudella. Muun muassa ympäristöjärjestöt ovat arvostelleet Suomen toimia voimakkaasti.

Suomen hallitus on kokoomuksen johdolla vastustanut asetusta, mutta kokoomusmeppi Virkkunen äänesti asetuksen puolesta parlamentissa helmikuussa.

Virkkunen sanoo vastustaneensa aiempaa ehdotusta, mutta kritiikin seurauksena trilogineuvotteluissa ennallistamisasetukseen saatiin mukaan paljon jäsenmaakohtaisia joustoja. Hänen mukaansa asetuksen voisi nykymuodossa hyväksyä.

- Nyt jäsenmaat saisivat hyvin pitkälti itse päättää, miten asetusta lähdettäisiin toteuttamaan. Minulla on vahva usko, että Suomessa pystyttäisiin sitä taloudellisesti järkevällä tavalla viemään eteenpäin.

- Luonnon monimuotoisuus on aivan äärimmäisen tärkeää tulevaisuuden kannalta. Siitä pitää huolehtia koko Euroopassa, mutta alueiden erityispiirteet huomioiden, hän lisää.

Ennallistamisasetus liittyy EU:n vihreän siirtymän hankkeisiin. Vihreä siirtymä oli yksi päättyvän EU-kauden kärkiprioriteetteja.

Virkkusen mukaan vihreää siirtymää tulee jatkaa, mutta tulevalla kaudella pitää keskittyä toimeenpanoon ja "tiettyjen virheiden ja päällekkäisyyksien korjaamiseen". Hänen mukaansa komissio on keskittynyt tällä kaudella uudistuksen ympäristövaikutuksien arviointiin. Jatkossa tulisi punnita enemmän myös uudistuksien taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia, hän sanoo.

- Jos ihmiset kokevat, että he eivät tule pärjäämään taloudellisesti uudistuksen kanssa, siitä seuraa vastareaktio, mikä näkyy nyt esimerkiksi Euroopan traktorimarsseissa.

Miten suomalaiset ääniuurnille?

Suomen äänestysaktiivisuus on ollut vaaleissa usein verrattain alhaista. Mikä viesti Virkkusella on suomalaisille äänestäjille?

- EU on suomalaisille äärimmäisen tärkeä yhteisö. Kyllä sillä on merkitystä, millaisten arvojen pohjalta Eurooppaa kehitetään.

Lainsäädäntöesityksiä antavan EU-komission työohjelma rakennetaan pitkälti EU-vaaleissa menestyneiden puolueiden ohjelmien pohjalta, hän huomauttaa.

Komission puheenjohtaja tarvitsee myös parlamentin hyväksynnän hankkeilleen, jolloin parlamentin jäsenillä on mahdollisuuksia vaikuttaa EU:n ja sitä myöten Suomenkin lainsäädäntöön. Kuten vaikka aiemmin mainittuun ennallistamisasetukseen.

2024-03-29T07:36:05Z dg43tfdfdgfd