SDP EHDOTTAA EU:LLE PUOLUSTUSKOMISSAARIN TEHTäVää JA SEN TAVOITTELEMISTA SUOMELLE

Eetu Halonen

SDP ehdottaa, että Euroopan komissioon perustettaisiin puolustuskomissaarin tehtävä ja tehtävää tavoiteltaisiin Suomelle. Asia ilmenee puolueen tänään julkistamasta eurovaaliohjelmasta.

Lisäksi SDP ehdottaa, että puolustuspolitiikan asemaa vahvistettaisiin EU:ssa perustamalla puolustusasioiden ministerineuvosto ja puolustusasioiden valiokunta Euroopan parlamenttiin.

Demareiden lisäksi myös keskusta ehdottaa omassa eurovaaliohjelmassaan puolustuskomissaarin tehtävän perustamista. Keskusta julkisti oman ohjelmansa kuluneen viikon maanantaina.

"Pidän varsin selvänä"

Ajatus puolustuskomissaarista ei ole uusi. Muun muassa EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on puhunut useasti puolustuskomissaarin tehtävän perustamisen puolesta.

Hänen hahmotelmissaan puolustuskomissaari johtaisi Euroopan uudelleen aseistamiseen tähtääviä pyrkimyksiä ja keskittyisi puolustusteollisuuden perustan vahvistamiseen.

Myös suomalaispoliitikot ovat aiemmin puhuneet puolustuskomissaarin tehtävän perustamisesta EU:hun.

Esimerkiksi kokoomuksen ehdokas, jatkokautta tavoitteleva meppi Henna Virkkunen kertoi STT:lle maaliskuun lopussa pitävänsä varsin selvänä, että puolustuskomissaari nimitetään seuraavalla vaalikaudella. STT:n tuolloisten tietojen mukaan puolustuskomissaarin salkku ei kuitenkaan olisi Suomen ykkösvaihtoehto komissaarien salkkujaossa.

Europarlamenttivaalit pidetään 6.-9. kesäkuuta. Suomessa varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina 9. kesäkuuta.

2024-05-03T10:09:42Z dg43tfdfdgfd