POLIITTISTEN LAKKOJEN KIERRE JATKUU, EIKä NäKöPIIRISSä OLE SOVINNON ELKEITä – SAK JA EK EIVäT ERITYISEMMIN LäMPENE AJATUKSELLE TYöMARKKINAJUMIN ERILLISESTä VäLITTäJäSTä

Mimma Lehtovaara

Teollisuusliitto ilmoitti kiirastorstaina maanlaajuisista päivän kestävistä uusista poliittisista lakoista useille teollisuuden toimialoille. Lakot toteutetaan ensi viikon lopulla. Liiton mukaan työtaisteluilla vastustetaan työehtojen heikennyksiä ja leikkauksia ja vaaditaan hallitusta neuvotteluihin työntekijäpuolen kanssa.

Teollisuusliitto kertoo, että nyt ilmoitetut lakot ovat tuenosoitus niille 7 000 lakkoilijalle, jotka ovat jo kolmatta viikkoa lakossa. Teollisuusliiton päivän mittaiseen lakkoon osallistuu noin 4 300 teollisuuden työntekijää.

- Teollisuusliiton jäsenet puolustavat pohjoismaista työmarkkinamallia, jonka perusajatuksiin kuuluu asioista sopiminen ja neuvotteleminen, sanoo liiton puheenjohtaja Riku Aalto tiedotteessa.

Laaja, jo aiemmin maaliskuussa alkanut, poliittisten lakkojen sarja on kestämässä ainakin neljä viikkoa. SAK kertoi jatkolakoista jo keskiviikkona ja pohtii tilannetta uudelleen ensi viikolla. SAK:n mukaan maan hallituksella ei vaikuttaisi olevan edelleenkään todellisia neuvotteluhaluja.

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan lakot voidaan keskeyttää heti, jos hallitus osoittaa ymmärrystä työntekijöiden huolille. Hallituksesta puolestaan on toistuvasti viestitty, että lakkoilemalla ei voi vaikuttaa hallituksen päätöksiin.

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo STT:lle, että lakkoilussa on nyt menty liian pitkälle.

- On aiheutettu valtavia vahinkoja, kun ajatellaan, että kehysriihi on kuukauden päästä, niin verotulomenetykset ovat jo lähes miljardi. Rajut toimet, joita ei kilpailijamaissa voisi alkuunkaan ajatella.

Häkämies kuvaa EK:n yrityselämältä saamia viestejä vakaviksi ja huolestuttaviksi.

- On selvää, että vaikka lakot loppuisivat, monissa yrityksissä menee kuukausia ja kuukausia, että keritään korjaamaan näitä jo aiheutuneita vahinkoja ynnä muuta. Plus sitten, että varmaan monen osalta tulokset ovat jo karanneet ja vuosi on siltä osin menossa tosi huonoon suuntaan.

Yritykset ongelmissa

Yhä paheneva työmarkkinajumi on siis myrkkyä yrityselämälle. Vientialaa edistävän Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Minna Helle kuvasi STT:lle torstaina työmarkkinatilannetta sanalla järkyttävä.

- Meille tulee joka päivä lisää tietoa yrityksistä, jotka joutuvat supistamaan tai pysäyttämään toimintaa. Aletaan nähdä muutosneuvotteluita, palkanmaksun keskeyttämisiä ja niin edelleen. Tulee tietoa asiakkuuksien menetyksistä, mainehaitoista. Pikku hiljaa on alkanut tulla tietoa siitä, että yritykset voivat kohdata kassakriisin tämän tilanteen johdosta.

Helteen mukaan jokainen lisälakkopäivä tarkoittaa työpaikkojen menetyksiä.

- Tilanne on todella vakava.

SAK:n Eloranta peräänkuuluttaa hallitukselta tasapainottavia asioita sekä työrauhalainsäädäntöön että paikalliseen sopimiseen.

- Sitten voidaan neuvotella työmarkkinamallista, palkkamallista ja saadaan akuutti tilanne hoidettua. Vaihtoehto on myös se, että hallitus vie näitä kovia uudistuksiaan jääräpäisesti eteenpäin ja lakot aikanaan loppuvat. Mutta se ei tietenkään tarkoita, että tilanne olisi jotenkin ohi, vaan kyllähän tästä sitten jää aika hankala perintö niin sanotusti työmarkkinasuhteisiin ja työmarkkinaneuvotteluihin jatkoa ajatellen.

Välittäjästäkö avuksi?

Työmarkkinajuntturan ratkomiseen väläytelty erillinen selvityshenkilö tai välittäjä ei saa vahvaa vastakaikua Elinkeinoelämän keskusliitossa tai SAK:ssa. Julkisuudessa on esitetty työmarkkinakiistan välittäjäksi esimerkiksi presidentti Sauli Niinistöä. Hän kuitenkin totesi Ylellä keskiviikkoiltana, että on kiinni muissa tehtävissä.

SAK:n Eloranta arvioi, että selvityshenkilöstä voisi sinänsä olla apua, mutta jos sellainen asetettaisiin, tällä pitäisi olla myös liikkumavaraa ja mandaattia tehdä asioita.

- Muutenhan se on kohtalaisen turhaa työtä.

EK:n toimitusjohtaja Häkämies ei innostu ajatuksesta, voisiko jonkinlainen selvittäjä olla avuksi tai hyödyksi.

- En usko. Tämä on saanut vähän maagisia suhteita tämä keskustelu erilaisista selvittäjistä tai ryhmistä tai vastaavista. Osapuolet ovat maan hallitus ja erityisesti SAK, ja siellä ne kipukohdat ovat tiedossa ja pallo on siellä.

Myös Eloranta sanoo, että työmarkkinoiden kipupisteet on tunnistettu.

- Sinänsä tässä on enemmän tahdosta kiinni ja erityisesti hallituksen tahdosta, koska hallitushan ei ole liikkunut omasta positiostaan käytännöstä yhtään ja silloin on tietysti mahdotonta mitään kompromissia rakentaa. Ja totta kai se on heidän oikeutensa, että eivät liikahda mihinkään, mutta se on sitten toinen kysymys, onko se viisasta.

2024-03-28T12:04:09Z dg43tfdfdgfd