”JUURI TäMä ON SUOMEN PERINTöVEROTUKSEN ONGELMA: VERO TULEE MAKSUUN ENNEN KUIN OMAISUUS SAADAAN HALTUUN”

Suomessa perintöjä on suunniteltu ”ehkä turhankin vähän”, katsoo asiantuntija.

Yksikään Suomen rajanaapurivaltioista ei peri perintöveroa, mutta Suomi ei siltikään ole kansainvälisesti katsoen mikään outolintu, katsoo Veronmaksajain Keskusliiton lakiasiainjohtaja Kati Malinen.

”Esimerkiksi OECD-maista hieman alle 70 prosenttia on sellaisia, missä on perintövero jossain muodossa käytössä”, Malinen sanoo Markkinaraati-ohjelmassa.

Katso video täältä

Suomalaisessa julkisessa keskustelussa nostetaan aika ajoin esiin, miten esimerkiksi Ruotsissa perintöveroa ei kanneta. Malinen kuitenkin huomauttaa, ettei Ruotsin malli ole silti kaikissa perintötilanteissa Suomen perintöveroa edullisempi.

”Kääntöpuolena on se, että siellä sitten se omaisuuden myyntivoiton verotus on vastaavasti kireämpää. Se voi johtaa sitten siihen tilanteeseen, että erityisesti ne pieniä perintöjä saavat maksavatkin tosiasiassa enemmän veroja kuin mitä sitten Suomessa maksettaisiin”, Malinen kertoo.

OP:n varallisuudenhoitoasiakkaiden johtaja Kai Kalajainen nostaa puolestaan esiin, että Suomessa perintöjen ja samalla niiden verotuksenkin suunnittelua on ”ehkä tehty turhankin vähän”. Hän kannustaakin perheitä puhumaan perinnöistä jo riittävän aikaisin.

”Esimerkiksi sitten kolmen vuoden välein voi sen euroa vaille viisi tuhatta lahjoittaa. Se on hyvä tapa ja saajakohtainen, että niitä voi sitten antaa useammalle eri saajalle”, Kalajainen toteaa.

Aktian henkilöasiakasliiketoiminnan päällikkö Minna Mandellöf katsoo, että suomalainen perintöverotus voi aiheuttaa yllätyksiä tilanteissa, missä perillinen saa vaikkapa kiinteistön omistusoikeuden, vaikka hallintaoikeus menisi toiselle perilliselle.

”Kun saat omistusoikeudella perintöä, siitä pitää maksaa verot siinä hetkessä, vaikka se hallinta olisi jollain toisella ja käytännössä sen perinnön saa vaikka vuosikymmenten jälkeen”, Mandellöf kertoo.

”Juuri tämä on ehkä Suomen perintöverotuksen ongelma, että vero tulee maksuun ennen kuin se omaisuus saadaan haltuun”, yhtyy myös Veronmaksajien Malinen.

LUE MYÖS:

Arvoton perintö voi olla rahareikä, josta ei pääse eroon – ”Jos verottaja on eri mieltä, saatetaan riidellä hallinto-oikeudessa”
Tässä ovat voittajat ja häviäjät, jos perintövero korvataan toisella verolla
”Miljardit vilisevät kun kokoomus halpuuttaa” – Näin kokoomus selittää kohualoitetta perintöverosta

2024-04-28T15:13:25Z dg43tfdfdgfd