ELINA VALTONEN UUDELLE SUOMELLE: VENäJäLLä TYKISTöYLIVOIMA JA SODAN ALOITE

Ulkoministeri Valtonen kommentoi myös Venäjältä tulevia GPS-häiriöitä.

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok) kommentoi Uudelle Suomelle Ukrainan sodan rintamatilannetta sekä Itämerellä esiintyvää GPS-häirintää.

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta keskustelivat GPS-häiriöistä perjantaina 3. toukokuuta.

GPS-häiriöt tulevat Venäjältä, vahvistaa ulkoministeri Valtonen sähköpostitse.

”On mahdollista, että Venäjä käyttäisi GPS-häirintää hybridivaikuttamisen keinona. Hybridivaikuttamisen luonteeseen kuuluu olennaisena osana, että on vaikeaa tyhjentävästi todeta, onko joku tietty toimi suoraa hybridivaikuttamista vai onko kyse siitä, että vaikutukset välittyvät enemmän välinpitämättömyyden takia omassa toiminnassa”, Valtonen kirjoittaa.

Valtonen arvioi, että Venäjän pyrkimykset hybridivaikuttamiseen ovat kasvaneet sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaa kohtaan.

”Olemme yhteydessä Nato-liittolaisiin ja EU-kumppaneihin yhteisen tilannekuvan varmistamiseksi ja mahdollisten yhteisten toimenpidevaihtoehtojen koordinoimiseksi. Asia ei kosketa vain Suomea vaan on vaikutuksiltaan laajempi.”

Valtonen sanoo, että Suomessa GPS-häirintä ei ole vaikuttanut siviili-ilmailun turvallisuuteen

”Mitä tulee GPS-häiriöihin, niin Suomen siviili-ilmailu on näihin hyvin varautunut.”

GPS-häiriöt ovat vaikuttaneet Suomen lentoliikenteeseen. Finnair perui lentonsa Tarttoon 29.4.-31.5.2024 väliseksi ajaksi.

Valtonen: Aloite sodassa Venäjällä

Valtonen arvioi Uudelle Suomelle myös Ukrainan sodan rintamatilannetta.

”Aloite taisteluissa on tällä hetkellä Venäjän käsissä ja se on saanut maarintamalla taktisia voittoja.” Valtosen mukaan Venäjällä on tykistöylivoima, jota se on pystynyt hyödyntämään. Ukrainalla on pulaa tykistöammuksista sekä puutteita ilmapuolustuksessa, Valtonen kommentoi.

”Venäjä on hyödyntänyt tilannetta kiihdyttämällä iskuja Ukrainan siviilikohteita ja kriittistä infrastruktuuria kohtaan, ja iskenyt muun muassa Kiovaan.”

Toisaalta Ukraina on tehnyt drooni-iskuja kriittisiin kohteisiin kuten öljyjalostamoihin, Valtonen kirjoittaa. Lisäksi Ukraina on onnistunut horjuttamaan Venäjän asemaa Krimillä iskemällä Mustanmeren laivastoa ja Venäjän ilmavoimia vastaan.

”Tilanne on haastava, minkä vuoksi Ukraina-tukemme tulee säilyä yhtenäisenä ja vahvana niin pitkään kuin on tarpeen”, Valtonen päättää vastauksensa.

2024-05-03T13:32:43Z dg43tfdfdgfd