ALKUVIIKOSTA LIIKENTEESSä ON SYYTä NOUDATTAA ERITYISTä VAROVAISUUTTA SATEIDEN VUOKSI

Eetu Halonen, Elias Peltonen

Maanantaina ja tiistaina on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta liikenteessä, sillä ajokeli on monin paikoin erittäin huono lumisateen ja jäätävän sateen vuoksi, Ilmatieteen laitos varoittaa viestipalvelu X:ssä.

Myös Fintrafficin tieliikennekeskus muistuttaa autoilijoita siitä, että liikenteeseen tulisi nyt lähteä haastava keli huomioiden, kun ajokeli muuttuu laajalti huonoksi tai erittäin huonoksi lähes koko maassa.

Tieliikennekeskuksen mukaan talvisiin ajo-olosuhteisiin on osassa maata varauduttava jo tänään, kun ajokeli muuttuu haastavaksi jäätävän vesi-, räntä- ja lumisateen takia.

Maanantaille varoitus erittäin huonosta ajokelistä on annettu Uudellemaalle, Kanta-Hämeeseen, Päijät-Hämeeseen, Pirkanmaalle, Keski-Suomeen, Pohjois-Savoon ja Kainuuseen.

Tiistaina varoitukset erittäin huonosta ajokelistä laajenevat myös läntiseen Suomeen, kun taas osasta Itä-Suomea varoitukset poistuvat. Lisäksi Lappiin on annettu tiistaille varoitukset huonosta ajokelistä aivan pohjoisimpia osia lukuun ottamatta.

Huono ajokeli ja runsas lumentulo vaikeuttavat muun muassa sanomalehtien jakelua ensi yönä koko maassa, Posti kertoo tiedotteessaan.

Postin mukaan tiistaiaamun lehdet pyritään jakamaan ajoissa olosuhteista huolimatta. Paikalliset viiveet ovat kuitenkin mahdollisia.

Kuopiossa viiden auton ketjukolari

Liikenneolosuhteet ovat vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen liukkaita ja talvisia, vaikka monet ovat liikenteessä jo kesärenkailla.

Tieliikennekeskuksen päivystävän päällikön Tuuli Salosen mukaan tien päälle on syytä lähteä vain kelien mukaisilla renkailla.

- Myös ajonopeuden lasku keliolosuhteiden mukaisiksi, turhien ohitusten välttäminen ja pitkät turvavälit kannattaa pitää mielessä, Salonen painottaa tieliikennekeskuksen tiedotteessa.

Ajokeli oli maanantaina iltapäivällä huono muun muassa Kuopiossa, jossa sattui viiden auton ketjukolari Viitostiellä, Pohjois-Savon pelastuslaitos kertoi.

Rytäkässä rampilta tielle tullut auto oli pyörähtänyt, minkä jälkeen tilanteen vuoksi jarruttaneet muut autot olivat kolaroineet keskenään. Isommilta vahingoilta kuitenkin vältyttiin. Yksi ihminen vietiin sairaalaan tarkastettavaksi.

Pelastuslaitos totesi omassa tiedotteessaan, että ajokeli oli tapahtumahetkellä huono. Itä-Suomen poliisilaitoksen tiedotteen mukaan kaikissa autoissa oli talvirenkaat.

Pääosin 5-10 senttiä lunta

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että juuri maan itäosissa lumentulo on pikkuhiljaa helpottumassa maanantai-illan aikana. Lumisateet ovat muuttumassa siellä vedeksi.

- Lämpötila on nousemassa idässä, ja tilanne vähän helpottaa, päivystävä meteorologi Tuukka Keränen kertoo STT:lle.

- Tiistainakin lämpötilat liikkuvat idässä nollan ja viiden asteen välillä Kymenlaaksosta Kainuuseen ulottuvalla alueella.

Sen sijaan länteen on tiedossa tiistaina jopa sakeaa lumipyryä. Sateet myös leviävät maan pohjoisosiin.

- Lumisateita tulee tiistaina oikeastaan koko päivän ajan maan itäosia lukuun ottamatta. Sateet muuttuvat ehkä vähän hajanaisimmiksi, eli jossain tulee lunta sankemmin ja paikoitellen sitten vähemmän, Keränen kertoo.

Sääpalvelu Forecan mukaan lunta ennustetaan tulevan viidestä kymmeneen senttiä suuressa osassa maata maanantain ja tiistain aikana.

Lännessä sadekertymät voivat kuitenkin kivuta 10-15 senttiin, ja Pohjanmaan maakunnissa lunta voi tulla jopa 20 senttiä.

Lämpötilat saattavat pysytellä tiistaina päivälläkin pakkasen puolella maan länsi- ja pohjoisosissa. Tuulisuus on jonkin verran heikkenemässä.

Ilmatieteen laitoksen Keränen sanoo, että sää jatkuu ennusteen mukaan epävakaisena koko viikon ajan.

Keskiviikosta alkaen lämpötilat ovat kuitenkin nousemassa muutaman asteen plussan puolelle, joten sateet tulevat loppuviikolla vetenä.

Lumisateet vaikeuttavat sanomalehtien varhaisjakelua ensi yönä

Huono ajokeli ja runsas lumentulo vaikeuttavat sanomalehtien jakelua ensi yönä koko maassa, Posti kertoo tiedotteessaan.

Postin mukaan aamun lehdet pyritään jakamaan ajoissa olosuhteista huolimatta. Paikalliset viiveet ovat kuitenkin mahdollisia.

2024-04-22T09:01:44Z dg43tfdfdgfd