NäIN UKRAINA AIKOO SUOJATA F-16-HäVITTäJäNSä – SIVUSTO: USEAT VENäJäN ASEET UHKAAVAT

Hajauttaminen lienee taktiikkana myös läntistä kalustoa operoitaessa.

Ukraina varautuu Venäjän yrityksiin tuhota Lockheed Martin/General Dynamics F-16 Fighting Falcon (lempinimi ”Viper”) -monitoimihävittäjiä, kun ne saapuvat maahan, kertoo The Aviationist.

Ukrainan ilmavoimien tiedottaja Ilia Yevlash avasi paikallisessa televisiolähetyksessä keinoja, joilla kalustoa pyritään pitämään suojassa.

Hänen mukaansa niin maanalaiset tilat kuin bunkkeritkin ovat mukana keskustelussa, samoin F-16-kaluston hajauttaminen.

The Aviationistin mukaan Venäjä voi uhata F-16-lentotukikohtia usealla tavalla, esimerkiksi ballistisilla ohjuksilla ja Kalibrin, Kh-101:n sekä Kh-555:n kaltaisilla risteilyohjuksilla. MiG-31K-kalusto voisi puolestaan laukaista Kinzhal-ohjuksia, minkä lisäksi Shahed-kaluston kaltaiset hyökkäyslennokit sekä Lancet ja muut vaanivat aseet ovat mahdollisia uhkia.

The Aviationist arvioi, että todennäköisimmin Ukrainan F-16-kalustoa säilytetään lentotukikohtien betonisissa suojarakennuksissa. Luolastojen olemassaolosta ei ole tietoa, eikä niitä rakenneta hetkessä.

Ukraina on sodan aikana turvautunut lentokalustonsa hajauttamiseen ja maantietukikohtien käyttöön. Esimerkiksi Suhoi Su-25:n ja -27:n kaltaisella kalustolla on ollut etunaan kyky operoida verraten huonokuntoisilta kiitoteiltä sekä pieni logistinen jalanjälki.

F-16 vaatii suhteellisen tasaista kiitotietä, jonka pinnan pitää olla verraten puhdas koneen moottorin vierasesinevaurioille herkän suuren ilmanottoaukon vuoksi.

2024-05-03T04:12:02Z dg43tfdfdgfd