EDESSä PALUU LADA-MAAKSI? TäLTä NäYTTää VENäJäN AUTOMARKKINA 2024

Kiinalaismerkit täyttivät Venäjällä länsiautotyhjiön, mutta venäläisten mielestä liian vauhdikkaasti.

Lada-henkilöautoja valmistavan Avtovaz-yhtiön pääjohtaja Maksim Sokolov vetosi viime viikolla Venäjän hallitukseen, jotta ulkomaisen autotuonnin tuontiehtoja kiristettäisiin.

Sokolov ehdotti, että pienten ja keskikokoisten tuontiautojen ekologiamaksua nostettaisiin asteittain nykyisestä noin 3 000 eurosta 10 000 euroon vuoteen 2029 mennessä.

Venäjän teollisuus- ja kauppaministeri Denis Manturov on luvannut hallituksen harkitsevan vakavasti Sokolovin ehdotusta.

Tuontiautoja koskeva ekologiamaksu otettiin käyttöön vuonna 2012 ja sen tarkoituksena oli ohjata ulkomaiset autonvalmistajat lokalisoimaan tuotantoaan Venäjälle. Tavoitteessa onnistuttiinkin aina vuoteen 2022 saakka, jolloin Ukrainan sota käynnistyi. Tuolloin ulkomaiset autotehtaat lopettivat nopeasti toimintansa Venäjällä.

Lopputuotteella tuplahinta

Venäjällä on laskettu, että tuontitulli, korotettu ekologiamaksu, tuontiautoihin asennettava pakollinen hätäviestijärjestelmä ynnä muut kulut kaksinkertaistavat auton hinnan.

Jos esimerkiksi Volkswagen Tiguan maksaa lähtömaassa 30 000 euroa, niin rinnakkaistuontina kolmannen maan kautta auto maksaakin kuluttajalle Venäjällä jo 60 000 euroa.

Maksim Sokolovin pääasiallinen huoli ei kuitenkaan koske länsiautoja, joiden markkinaosuus Venäjällä on pudonnut muutamaan prosenttiin. Ennen kaikkea kyse on kiinalaisvalmistajien odotettuakin onnistuneemmasta operaatiosta täyttää Venäjälle muodostunut länsiautotyhjiö.

Alkuvuoden 2024 tilastojen perusteella kiinalaismerkit, eli lähinnä Haval, Chery ja Geely ovat kaapanneet yli 50 prosenttia Venäjän automarkkinasta. Ladan ja muiden venäläismerkkien osuus on noin 40 prosenttia.

Avtovazilla on raportoitu olevan myös jatkuvia ongelmia perustekniikan, kuten elektroniikan, katalysaattoreiden, jarrujärjestelmien, turvatyynyjen ja vaihdelaatikoiden kanssa.

Kiinalaiset pelkäävät länsisanktioita

Avtovazin dilemmana on myös se, että Ladan perusmallien eli Grantan ja Vestan hintataso on noussut jo yli 15 000 euron, ja lähes samalla hinnalla on mahdollista hankkia myös Chery Tiggo tai Haval Jolion.

Avtovazin Sokolov vihjaa, että kiinalaisvalmistajat dumppaavat autojaan Venäjälle alihintaan tarkoituksena kaapata koko markkina.

Venäläiskuluttajat taas väittävät päinvastoin, että kiinalaiset käyttävät monopoliasemaansa hyväksi vetämällä autojensa hintaa ylöspäin.

Sokolovin mukaan kiinalaisvalmistajat pääsisivät eroon ekologiamaksusta perustamalla tehtaita Venäjälle.

Toistaiseksi suuret autotehtaat eivät ole innostuneet ajatuksesta – kenties länsisanktioita varoen.

Esimerkiksi Moskovassa Moskvitš-autoja kiinalaiskomponenteista kokoavaa JAC:tä pidetään merkitykseltään kakkosketjun yhtiönä.

Kiinalaisille autonvalmistajille Venäjä on merkittävä markkina, mutta ei niin merkittävä, että ne riskeeraisivat kansainvälisesti erittäin myönteisesti kehittyvää vientiään Venäjän kustannuksella.

Poliittisesti tilanne on äärimmäisen herkkä, ja on kyseenalaista toivooko Avtovazin Maksim Sokolov oikeasti, että kiinalaisvalmistajat alkaisivat perustaa tehtaitaan Venäjälle.

Venäjän automarkkina 2024

Automyynti kasvanut selvästi edellisvuodesta, mutta on edelleen vain kolmasosa huippuvuosien tasosta.

Automarkkina jakautunut kahtia kiinalaismerkkien ja Ladan Avtovazin välillä.

Länsimerkit poistuneet lähes kokonaan.

Avtovaz haluaisi suojella Lada-tuotantoa kiinalaiskilpailijoiden kustannuksia kohottamalla.

2024-04-23T04:02:34Z dg43tfdfdgfd